Zwarte punt op haar hand leidt tot arrestatie

Thuis is waar het hart ligt. Het zou de veiligste plek ter wereld moeten zijn voor een gezin. Helaas hangt boven vele families de donkere wolk van huiselijk geweld. Een Engelse vrouw, en voormalig slachtoffer van huiselijk geweld, heeft nu een campagne opgezet om bewustwording te verspreiden rond partnergeweld en heeft zowaar een manier bedacht waarop slachtoffers op een discrete manier over hun probleem kunnen communiceren.

dot

“The Black Dot Campaign” biedt een oplossing voor partnergeweld. Het komt er in essentie op neer dat een slachtoffer een zwarte dot op de palm van haar hand schildert om anderen erop te wijzen dat ze in gevaar zijn. Het kan ook betekenen dat de dader luistert of toekijkt en dat slachtoffers er niet verder over kunnen praten zonder hun eigen leven op het spel te zetten.

De officiële Facebookverklaring van de campagne luidt:

“Het oorspronkelijke opzet van de campagne was om slachtoffers aan te moedigen om een zwarte dot op hun hand te verven in de buurt van iemand die ze kunnen vertrouwen, om zo een deur te openen om over hun problemen te praten.”

Het is een fascinerend idee, maar de autoriteiten waarschuwen dat de campagne niet werd ter kennis gegeven aan officiële hulpverleners en dat het dus niet als een “officieel” programma wordt erkend. Omdat nog weinig hulpverleners dit fenomeen kennen, kan niet gegarandeerd worden dat ze op de gepaste manier zullen reageren of het signaal zullen herkennen. Aangeraden wordt dat slachtoffers niet alleen op dit signaal zouden vertrouwen om hun problemen kenbaar te maken.

Maar deze noodkreet kan wel opgepikt worden via de sociale media, zodat vrienden en familie wel namens het slachtoffer zouden kunnen optreden. Een persoon die onder huiselijk geweld lijdt, zou aan professionele zorgverleners toevertrouwd moeten worden.

DEEL deze belangrijke boodschap met je vrienden op Facebook!


[sociallocker id=”5441″]

[/sociallocker]