Vreemde kleine kat voor het eerst in 10 jaar vastgelegd op beeld.

Als je een kat hebt, weet je dat ze zich helemaal onzichtbaar kunnen maken. Ze kruipen in de kleinste hoekjes en kantjes. Maar als het op onzichtbaarheid aankomt, is er een kattenras die alle anderen verslaat. Sterker nog, deze kat is zo onzichtbaar dat men zelfs dacht dat ze al meer dan 10 jaar verdwenen was in de Arabische woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten.

kat1

We hebben het over de zandkat, de kleinste soort wilde katten op aarde. Ze lijken een beetje op huiskatten, maar het verschil zit in de gevlekte vacht rond hun voeten en op hun gezichtjes. Zandkatten zijn meesters in het verdwijnen – hun vacht heeft namelijk helemaal dezelfde kleur als de woestijn. Door hun dikke vacht kunnen ze heel stil lopen, maar laten ze ook bijna geen voetsporen achter in het zand.

kat2

Omwille van hun geniepige natuur was het voor wetenschappers onmogelijk te zeggen hoeveel zandkatten er nog waren. Waren ze uitgestorven of verborgen ze zich gewoon heel erg goed?

Sand Cat - Felis margarita

En na tien jaar zijn er eindelijk terug enkele gezien! Shakeel Ahmed, een wetenschapper aan het Abu Dhabi’s Environment Agency, stelde enkele camera’s in de woestijn op en liet voedsel achter. Dan was het geduldig wachten …

kat4

Ze hadden geluk! Tussen middernacht en zes uur ’s ochtends merkte het team drie zandkatten op. Het zijn ook nog eens nachtdieren waardoor het nog moeilijker is om er eentje tegen het lijf te lopen.

Vreemd genoeg verkozen de katten de kip boven de vis.

kat5

De wetenschappers ontdekten dat de katten het liefste en het meeste buitenkwamen op nachten met een volle maan. Dit was het bewijs dat de zandkatten zich gewoon de hele tijd goed verborgen hadden gehouden.

kat6

En voor zover je je het moest afvragen: ook hun baby’s zijn schattig! Ahmed en het team zullen deze katten verder blijven bestuderen en maakten zelfs een beschermd gebied voor hen in de woestijn.

_1030609

DEEL deze prachtige en zeldzame katten met je vrienden op Facebook!