Onderzoekers onthullen wat iedereen met blauwe ogen gemeen heeft. Dit wist ik niet!

Ieder van ons heeft 50 procent van papa en 50 procent van mama. En dat maakt ons voor 25 procent van elk van hun ouders. Als we dan wat dieper in onze genen gaan graven, is het moeilijk voor te stellen dat we misschien we allemaal ergens een gemeenschappelijk familielid hebben.

blauwe ogen

Maar wetenschappers hebben achterhaald dat elke persoon op de planeet met blauwe ogen eigenlijk afstammen van een en dezelfde persoon. Dat is nog eens interessant!

Antropologen kunnen al ruim twintig jaar gebruik maken van onderzoek naar onze genen. Nu de genetische map van de mens helemaal in kaart is gebracht en ze ook op steeds oudere bronnen een beroep kunnen doen, hebben ze ook ontdekt waarom sommige mensen blauwe ogen hebben.

Technisch gezien, bestaat er niet zoiets als een blauw pigment. Blauwe ogen zijn het resultaat van een specifieke hoeveelheid melanine. Maar waarom hebben sommige mensen dan blauwe ogen en anderen niet? Dat was de vraag die genetici zich stelden. Om dat uit te vissen, moesten ze eerst te weten komen welk gen precies verantwoordelijk is voor blauwe ogen. Van zodra ze dit gevonden hadden, konden ze de oorsprong generatie per generatie naar de bron herleiden.

Ongeveer 6.000 jaar geleden had iedereen op Aarde bruine ogen. Toen dook er plotseling een gen genaamd OCA2 op. Deze mutatie leidde tot verschillende schakeringen in de bruine kleur.

Met die wetenschap en kennis in het achterhoofd konden de onderzoekers zich nog een moeilijkere vraag stellen: Wie was de eerste persoon met blauwe ogen? Niet alleen konden ze dit raadsel ontrafelen, maar ze achterhaalden ook dat iedereen met blauwe ogen eigenlijk een beetje familie van elkaar is.

Tien jaar geleden ontdekten wetenschappers een ander gen. Namelijk het HERC2 gen dat verantwoordelijk is voor de blauwe oogkleur. Het sample werd genomen van een prehistorische man in Spanje. Op basis van een vergelijkende studie tussen verschillende archeologische vondsten van Afrika tot Scandinavië konden ze bepalen dat dit de eerste man met blauwe ogen ooit was.

Als iedereen met blauwe ogen zijn stamboom zou samenstellen tot duizenden jaren geleden, zouden ze allemaal bij diezelfde over-over-over-over-over-over-overgrootvader terechtkomen.

Geweldig toch als je bedenkt hoe verwant we allemaal wel zijn!

DEEL dit bericht met je vrienden!