Na een succesvolle gezichtstransplantatie ziet slachtoffer van brandwonden er totaal onherkenbaar uit.

In 2001 werd Pat Hardison, een brandweerman uit Mississippi, het slachtoffer van een vreselijk ongeluk. Tijdens een reddingsoperatie stortte het dak van een brandend huis op hem in. Hardison was zo zwaar verbrand dat zijn collega’s niet konden geloven dat hij het overleefd had.

brand

Het gezicht en het lichaam van Hardison waren zwaar verminkt van de ernstige brandwonden. Hij vermomde zichzelf met een zonnebril en vermeed de blikken van vreemden. Maar in 2015 vonden de artsen van het NYU Langone Medical Center een manier om een gezichtstransplantatie uit te voeren.

De donor was de 26-jarige David Rodebaugh die in een tragisch fietsongeluk overleed. Rodebaugh zou Hardison het geschenk van de normaliteit geven. De operatie zou 26 uur lang duren en Hardison zou 50 procent overlevingskans hebben – maar het was een succes.

Een jaar na de transplantatie is Hardison helemaal genezen en nog nauwelijks herkenbaar. “Nu ben ik terug die gewone kerel die op straat wandelt” vertelt Hardison. “Mensen zien me aan en kunnen misschien raden dat me iets overkwam – maar ze zien niet dat ik een gezichtstransplantatie onderging.”

Aanvankelijk steunde zijn oudste dochter Alison de operatie niet omdat ze haar vader niet wilde verliezen. Maar toen ze besefte hoe belangrijk dit voor hem was, kreeg hij haar volle steun.

DEEL dit medisch wonder met je vrienden op Facebook!