Mama loopt ‘s avonds de keuken in en verstijft opeens. Deze foto is haar dagelijkse herinnering.

De vrouw van een boer komt na een zware dag op het werk thuis en treft in de keuken een ongebruikelijk tafereel aan. Hoe ze haar man en haar kleine dochter vindt, maakt zoveel indruk op haar dat ze er een foto van maakt. Eigenlijk zegt de foto niet zoveel, maar het verhaal erachter legt een probleem bloot dat in vele huwelijken voorkomt.

keuken1

Ik maakte deze foto gisterenavond na een lange en vermoeiende dag. Ik was moe. Ik was geïrriteerd. Ik had mijn echtgenoot eerder op de dag een berichtje gestuurd met de boodschap dat ik het een beetje beu was dat hij zoveel werkte en dat ik alles zelf moet doen. De voltijdse baan, koken, de kinderen baden, weekenduitstapjes zonder hem, het huis schoonmaken, noem het maar op, ik deed het allemaal. Ik moet die kleine momenten gewoon hebben tijdens het zaai- en oogstseizoen. Dan gebeurde dit. Hij kwam binnen, nam zijn bord en ging alleen zitten eten. Hij was moe. Hij zweette. Hij was uitgeput. Eerder dan te zeuren, zei hij dat het hem speet. Charlotte kwam bij hem zitten en begon wat met hem te kletsen waardoor hij zijn zinnen een beetje kon verzetten. Hij zeurde niet. Hij klaagde niet. Zou ik willen dat ik hem meer dan een uurtje per dag zie? Ja. Maar de liefde die hij heeft voor zijn vakmanschap is iets om te benijden. Boeren hebben zo al een ondankbaar beroep. Dit is een man die keihard werkt om vier generaties van bloed, zweet en tranen verder te zetten en hij toont zijn kinderen de waarde van hard werk. Dus toen ik me gefrustreerd voelde, had ik eigenlijk dankbaar moeten zijn. Ik kan mijn kinderen tenminste nog drie uur langer knuffelen en naar hun verhalen van de dag luisteren. We wachten wel weer tot er een regenachtige dag komt waarop ik een beetje meer tijd met mijn harde werker kan doorbrengen. Dus de volgende keer dat je verse groenten of vers vlees eet, dank dan een boer. Wat zouden we zijn zonder hen?

Hoewel het niet altijd eenvoudig is, heeft deze vrouw toch het nodige begrip voor haar echtgenoot. Dat is in andere huwelijken wel eens anders. Door elkaar voortdurend te bekritiseren, kom je immers nergens.

DEEL deze boodschap op Facebook!