Hij lag levenslang vastgeketend. Zijn reactie was hartverscheurend. Dit lot laat niemand koud!

Ik kreeg dit verhaal pas zeer recent onder de ogen en ik krijg het sindsdien niet meer uit mijn hoofd. In Uttar (India) werd Ranju, een werkolifant, na 50 jaar gevangenschap tijdens een geheime actie dan toch van haar kettingen bevrijd. Een team van de dierenrechtenorganisatie “Wildlife SOS” trof de olifantenstier in een vreselijke toestand aan. De pinnen van de voetkettingen hadden zich centimeters diep in zijn huid geboord. Het mag een wonder heten dat zijn levenswil toch nog zo sterk was.

De toestand van Ranju was uitzichtloos. Na 50 jaar gevangenschap was zijn voet zowaar met de ketting vergroeid. We kunnen ons de pijn die hij geleden moet hebben, simpelweg niet voorstellen.

olifant1

Als de olifantenstier merkt dat er na al die jaren vol kommer en kwel toch iemand is die zich om hem bekommert, gebeurt het ondankbare: de olifant huilt, zijn tranen vloeien met tuiten. Wat een indrukwekkend zicht!

olifant2

Het reddingsteam maakt van de duisternis gebruik om de bevrijding te bewerkstelligen. Wat ze zagen was hartverscheurend.

olifant3

De roestige pinnen van de voetketting hadden zich centimeters diep in de voet van Ranju geboord. Heel behoedzaam maakten ze de kettingen los en de vriendelijke reus was eindelijk vrij!

olifant4

Bij het ochtendgloren werd Ranju grondig onderzocht en werden zijn ergste verwondingen verzorgd. De olifant onderging het allemaal gewillig. Maar de wonden in zijn ziel zullen niet zo snel helen.

olifant5

Tijdens zijn gevangenschap leefde hij op aalmoezen van toeristen – soms moest hij zijn rommelende maag zelfs met afval vullen. Maar nu kan Ranju zich voor het eerst sinds een halve eeuw terug vrij bewegen en op verkenning uittrekken. Eindelijk!

olifant6

In de onderstaande, korte video zien we wat Ranju moest doorstaan. Het kan en mag niet zijn dat dergelijke wrede toestanden vandaag nog mogelijk zijn. Deze foto’s en video gaan werkelijk door merg en been. Ik ben er nog in shock van. Deze vreselijke lijden MOET gewoon stoppen. DEEL dit verhaal over Ranju en help om de wereld de ogen te openen!