Dokters sporen ouders overal aan om de melktandjes van hun baby’s bij te houden.

Het verliezen van de melktandjes is een grote mijlpaal voor een kind, maar het kan ook een leven redden. De meeste ouders zijn al wel vertrouwd met het bewaren van de navelstreng van de baby omwille van de rijkdom aan stamcellen, maar als je dit niet doet, is er toch nog altijd een kans om op een pijnloze manier stamcellen van je kind te bewaren.

tanden1

Waarom melktanden?

Een studie van Dr. Songtao Shi van het National Institute of Dental and Craniofacial Research ontdekte dat melktandjes eigenlijk een tot twee dozijn bruikbare stamcellen bevatten die later gebruikt kunnen worden bij de behandeling van de meest uiteenlopende ziektes.

tanden2

Wetenschappers hebben bestudeerd hoe stamcellen gebruikt kunnen worden in de hersenen, de pancreas, het hart en andere organen om deze te herstellen bij verschillende ziektes. Shi en zijn collega’s ontdekten dat een type van stamcellen ook voorkomt in tanden van volwassenen. Maar nadat ze melktanden van kinderen van zeven en acht jaar begonnen te onderzoeken, ontdekten ze een heel ander type stamcellen.

tanden3

Hoe het werkt?

De stamcellen in melktanden genereren in neuronen, beenderen en weefsel – zelfs hartcellen. Dit blijkt trouwens al efficiënt in de bestrijding van diabetes type 1 omdat deze cellen getransformeerd kunnen worden in cellen die insuline produceren. Het bewaren van stamcellen is een delicaat proces waarbij de cellen levend moeten zijn om later gebruikt te kunnen worden. Het tandvlees moet een goede bloedtoevoer hebben gehad in de 48 uur die voorafgaan aan het invriezen.

tanden4

Wat kan je doen?

Er bestaan verschillende diensten die gratis melktanden laten invriezen. Aangeraden wordt om de melktanden door een tandarts te laten verwijderen om ervoor te zorgen dat ze inderdaad voldoende bloedtoevoer hebben gehad. Ook hebben tandartsen de nodige apparatuur om de tanden te verpakken en te verschepen naar de verschillende diensten.

In de onderstaande video horen we nog enkele argumenten voor het bewaren van melktanden. Overweeg dus om de melktanden van je kinderen te laten invriezen! Het kan later een leven redden!

DEEL deze belangrijke info met je vrienden en familie op Facebook!