Dit is waarom Japan een van de intelligentste landen ter wereld is – nummer 6 is echt te gek!

Samen met enkele andere Oosterse landen staat Japan helemaal bovenaan als het aankomt op onderwijs. Vorig jaar stond Japan op de vierde plaats van landen waarvan de bevolking de meeste kennis heeft over wiskunde en wetenschappen. Maar hoe spelen ze dit eigenlijk klaar? Het antwoord is louter pedagogisch.

  1. Basiskennis

De kennis van de Japanse studenten wordt slechts sporadisch getest tot de leeftijd van tien jaar. Academische kennis wordt in de eerste schooljaren niet als essentieel beschouwd. Er wordt eerder aandacht besteed aan goede manieren, respect voor dieren en andere mensen, de zoektocht naar de waarheid, zelfbeheersing en de bescherming van de natuur.

japan1

  1. De scholen hebben geen schoonmaakpersoneel

De studenten moeten zelf het klaslokaal, de gangen en de toiletten poetsen. Van jongs af aan leren ze samenwerken en elkaar te helpen. Zo krijgen ze ook vanzelf meer respect voor het werk van anderen en zijn ze doorgaans heel erg netjes.

japan2

  1. Ze eten samen in de klas

In het basisonderwijs eten de leerlingen samen met de leraar in de klas. Dit creëert een sterke band tussen de leerlingen en hun docent.

japan3

  1. Bijscholing is erg populair

Van jongs af aan is het gebruikelijk om na de schooltijd privélessen te volgen. Deze cursussen worden georganiseerd in de namiddag en ook in het weekend en zelfs op feestdagen.

japan4

  1. Ze leren kalligrafie en Japanse poëzie

De Shodo-kaligrafie en de Haiku-poëzie zijn net zo belangrijk als de traditionele lessen. Zo leren de kinderen hun cultuur waarderen.

japan5

  1. Weinig schoolverzuim (99,99%)

Japanse studenten missen bijna nooit een les. Ze zijn nooit te laat en 91% luistert echt naar wat de leraar te zeggen heeft – Welk ander land kan dergelijke resultaten voorleggen?

japan6

  1. De universiteit is eenvoudiger

De schooljaren voor de universiteit zijn eigenlijk het hardste – en de universiteit wordt beschouwd als een tijd van plezier. Het wordt zelfs beschouwd als een soort “vakantie” voor ze in het echte leven geïntegreerd worden.

japan7

DEEL deze interessante weetjes op Facebook!