Deze 24-jarige jongen ging meer dan twee jaar geleden voor het laatst naar het toilet.

Toen de vandaag 24-jarige Ste Walker uit de Engelse stad Halifax in juni 2012 dagelijks 20-30 keer moest overgeven, was het snel duidelijk: er is iets grondig mis met de jongeman. Dan krijgt hij tijdens een rugbyspel een zware slag en dat zou het begin zijn van een dramatisch verhaal – want vanaf dat moment wordt alles alleen maar erger.

darm1

De man brengt meerdere weken in het ziekenhuis door als de artsen hem de diagnose van de ziekte van Crohn meedelen. Dit is een chronische darmaandoening waarbij het hele spijsverteringsstelsel aangetast wordt. De gevolgen moest hij in alle hardheid aan den lijve ondervinden, want de voorbije 2 jaar werd hij 80 keer geopereerd, waarbij meters dunne darm verwijderd werden.

darm2

Omdat hij hierdoor extreem beperkt is, beschikt hij over een gehandicaptenkaart. Niettemin moet de jongen zich steeds rechtvaardigen omdat hij er niet “gehandicapt” uitziet wanneer hij op een plaats voor gehandicapten parkeert. Daarom plaatste hij een aangrijpend bericht op Facebook waarin hij zijn dagelijkse strijd omschrijft:

darm3

Vandaag de dag oordelen de mensen veel te snel, want hoewel ik er normaal uitzie en normaal spreek, betekent dat niet dat ik geen zware beperking kan hebben. Ik zie eruit als een normale persoon, maar alleen omdat ik wil dat ik er voor jou zo uitzie. Bekijk me wat beter, stel vragen en je zult snel weten dat ik een ernstige ziekte heb …

– Ik heb een katheter die uit mijn borst komt en naar mijn hart leidt. Daarmee word ik kunstmatig gevoed omdat mijn maag niet meer functioneert.

– Ik heb een maagsonde in mijn neus die naar mijn maag leidt en helpt om te spoelen omdat mijn maag zich niet zoals bij normale mensen kan spoelen.

– Ik heb een litteken van de borst tot het schaambeen, waar ik in 2 jaar tijd al 3 keer geopend werd om levensreddende operaties uit te voeren.

– Ik heb een stoma, ook bekend als een kunstmatige darmuitgang. Dat is een kleine snede in mijn darm waaruit mijn stoelgang komt, omdat mijn darmen vol gezwellen, blaren, wondjes en tumoren zitten.

– Een normale mens heeft ongeveer 6 meter dunne darm en 1,5 meter dikke darm. Door de vele operaties heb ik nog 90 cm dikke darm en nog maar 2,5 dunne darm. Dat brengt vele problemen met zich – het korte darm syndroom is daar een van. Dat leidt tot een groot vochtverlies waardoor ik voortdurend gedehydrateerd ben. Het zorgt ervoor dat ik geen vloeistoffen uit voeding kan opnemen (daarom heb ik een katheter nodig). Het betekent echter ook dat orale medicijnen, vloeistoffen en tabletten niet door de dunne darm geabsorbeerd worden.

– Ik heb nog een tweede snede in mijn darm, omdat mijn twaalfvingerige darm vol vernauwde bloedvaten en ziektekiemen zit. Een kunstmatige knooppunt tussen de darmen en de maag moet dit probleem oplossen, maar omdat mijn maag al zo lang niet functioneert, werkt dit evenmin echt goed.

– Ik kan alleen intraveneus medicijnen innemen die door de katheter toegediend moeten worden. Maar omdat mijn lichaam deze medicijnen niet normaal kan afbreken, is een van mijn leverslagaders geblokkeerd. Ook mijn nieren zijn niet in de beste conditie omdat ik voortdurend uitgedroogd ben.

– Daarnaast zijn er ook nog de neveneffecten van de ziekte van Crohn, zoals artritis in de knieën wegens het langdurig gebruik van steroïden, gastroparesis omdat ik mijn maag al zo lang niet kon gebruiken, chronische pijn en angst van het ziekenhuis. Maar dit zijn slechts enkele van de vele andere gevolgen van mijn ziekte.

– Maar het zijn niet alleen de fysieke dingen waar ik dagelijks tegen moet vechten. Er woedt vanbinnen een constant gevecht in me, omdat ik al 2 jaar geen normale maaltijd heb gehad, ik op 18 maanden tijd slechts vier weken thuis was en van mijn vrienden en familie weg ben, terwijl ik moet aanzien wat mijn ziekte ondertussen met mij doet. Dit alles heeft een gigantische weerslag op mijn mentale ingesteldheid.

Dus wanneer er de volgende keer iemand tegen mij zegt “Je ziet er volledig gezond uit, waarom gebruik je dan een gehandicaptenplaats of een gehandicaptentoilet? Je bedriegt het systeem, jij bent niet gehandicapt. Je hebt je die wandelstok niet nodig” begrijp dan en denk er dan aan dat ik eruit wil zien alsof ik wel gezond en normaal was. Je weet niet waartegen ik dagelijks moet vechten en hebt niet het recht om mij te veroordelen, zonder te weten wie ik ben … Dus denk na voor je iets zegt. Denk er maar eens aan wat voor een gevecht het is om ’s morgens uit bed te komen, met aan te kleden en om er “normaal uit te zien”.

Mijn excuses voor de lange post, maar dit moest er even uit.

darm4

Krachtige woorden van een ongelofelijk sterke jongeman. Hij zal zijn strijd niet opgeven en geeft de mensen met dezelfde ziekte moed. Nu is het aan jou om ook andere mensen aan te tonen dat schijn soms bedriegt.

DEEL het verhaal van Walker voor meer tolerantie en verdraagzaamheid!