De stervende jonge vrouw wil een laatste Kerstfeest met haar man vieren. Slechts uren daarvoor krijgt ze treurig nieuws

Er hangen duistere donderwolken boven de liefde van Dalton en Katie Prager. Nochtans zijn ze eigenlijk een droomkoppel. Toen ze elkaar in 2011 ontmoetten, was het liefde op het eerste gezicht en ze zouden nog hetzelfde jaar trouwen.

Als was perfect, ware het niet dat beiden ernstig ziek waren. Ze lijden namelijk beiden aan mucoviscidose, een ongeneeslijke stofwisselingsziekte die vooral de longen aantast. Maar het is die gemeenschappelijke ervaring die hen precies dichter bij elkaar brengt. Maar er is slechts een obstakel dat hun gezamenlijke strijd tegen de ziekte bemoeilijkt: omdat hun families beter voor hen kunnen zorgen, is het niet mogelijk om samen te wonden. Ze wonen in verschillende staten van de VS en hoewel ze elke dag via video chat met elkaar praten, is het hard dat ze niet bij elkaar kunnen zijn.

Ze hebben beiden een nieuwe long nodig om in leven te blijven en staan op de lange wachtlijst voor een donor. Katie houdt zoveel van Dalton dat ze een hartverscheurende en moedige beslissing neemt: ze laat haar naam van de wachtlijst schrappen. Daardoor komt Dalton in een gunstigere positie voor een donorlong.

trouwen1

De onbaatzuchtige beslissing van Katie blijkt haar vruchten af te werpen. Dalton krijgt in 2014 een nieuwe long – zij pas in 2015.

Maar na zijn operatie krijgt Dalton nog in het jaar 2014 een ziekte aan zijn lymfeknopen, dan een longontsteking en daarbovenop nog eens een zware virale infectie. Hij voelt dat er hem niet veel tijd rest en wil Katie nog een laatste keer zien. Maar zijn virus is besmetteling en uitermate gevaarlijk voor personen met mucoviscidose. De artsen raden daarom elk contact met Katie af. Dalton twijfelt. Hij wil haar op geen enkele manier in gevaar brengen.

Katie schuwt het risico echter niet. Ze wil liever kort en gelukkig leven, dan lang en ongelukkig. Katie laat Dalton naar haar in Kentucky overbrengen.

Ook met Katie gaat het ondertussen slecht, want haar lichaam blijkt de donorlong af te stoten. De artsen zijn ten einde raad en bereiden haar op het ergste voor. Het is twijfelachtig of ze de maand december nog zou overleven. Omdat zij en Dalton nog een laatste keer samen zouden kunnen zijn, beslissen hun families om Kerstmis dit jaar in september te vieren. Ze bereiden het feest voor en Dalton maakt zich op om naar zijn vrouw te reizen.

Zijn koffer is gepakt, maar hij zal het niet meer tot bij haar halen. Op 17 september 2016 bezwijkt Dalton aan de gevolgen van zijn ziekte.

Katie, die niet meer de mogelijkheid had om bij hem te zijn, kon alleen nog via video chat de laatste momenten met haar echtgenoot beleven. Via zijn mobiele telefoon kon hij haar zien en horen, terwijl zij maar bleef zeggen hoeveel ze wel van hem houdt.

trouwen2

Als Katie het vervroegde kerstfeest met haar familie viert, zegt ze: “Ik zal hem heel snel terugzien.”

Ze had gelijk: amper vijf dagen later zou ook Katie overlijden.

We weten niet of me hen moeten benijden of huilen omdat ze gevonden hebben wat zovelen een heel leven lang tevergeefs zoeken: de ware liefde.

DEEL dit hartverscheurende verhaal met je vrienden op Facebook!


Bron: The Telegraph en Facebook/Dalton and Katie Prager’s Transplant Page