De onderzoekers kijken naar het onderlichaam van het jonge Amazone-meisje. Wat ze dan zien laat hen steunen

In het diepe Amazonewoud met zijn kleine vertakkingen bestaan er nog tal van onontdekte gebieden. Vaak ontdekken onderzoekers nieuwe dierensoorten en onbekende planten – en soms treffen ze zowaar nog inheemse stammen aan, die zo goed als geen contact met de “beschaafde” wereld hebben. Zo ook de Awa.

awa

Hun levenswijze wordt gekenmerkt door een sterke verbondenheid met de natuur. Deze verbondenheid neemt soms extreme vormen aan. Want de Awa gaan zelfs zo ver dat ze dieren de borst geven! Dat verraste zelfs wetenschappers.

Voor de Awa behoren mens en dier tot dezelfde familie. Er heerst een perfecte symbiose: als “tegenprestatie” voor bescherming en voeding helpen de dieren de mensen om vruchten van bomen te plukken en om noten te kraken.

amazone2

Deze inheemse stam woont in het oostelijke deel van Brazilië en was lang onbekend voor de buitenwereld, want ze bewaarden en bewaren een grote afstand van de westelijke wereld.

amazone3

Terecht, want door illegale plantages en stropers is hun leefgebied drastisch ingekrompen. Vroeger leefden ze met tienduizenden in het regenwoud, daar waar ze ondertussen nog amper met 300 zijn.

amazone4

Voor buitenstaanders is deze symbiose met de natuur moeilijk te begrijpen, maar voor de Awa is het gewoon hun manier van leven. De vraag is nog maar of ze deze manier van leven kunnen handhaven. Ze worden steeds meer bedreigd en hun leefomgeving slinkt alsmaar meer.

amazone5

In de onderstaande video kan je het verhaal van de Awa nog eens bekijken. Het is echt bewonderenswaardig op welke manier deze mensen nog leven. We moeten er alles aan opdat deze cultuur niet verloren zou gaan.

DEEL dit fascinerende bericht met je vrienden!

Bron: YouTube