Blogster deelt in deze inspirerende post haar diepste geheimen als moeder van een kind met een beperking.

Elke moeder zal je vertellen dat het moederschap niet eenvoudig is. Er bestaat geen handleiding over hoe je de perfecte moeder bent en moeders hebben het er moeilijk mee nog voor hun baby geboren wordt. Het enige wat ze wel zeker weten, is dat ze meer dan wat ook van hun kinderen houden. Pam De Almeida, de blogster achter de Facebookpagina Slice of Life, weet dit maar al te goed, zeker omdat ze moeder is van een dochter met een beperking.

blog1

Sophia werd geboren met Down en ze weet wat het betekent om nagestaard te worden en door andere ouders gedemoniseerd te worden. Maar ze beseft ook dat er veel mensen zijn die haar wel steunen.

blog2

Ze schreef op Facebook:

“De laatste 14 dagen bracht ik met mijn dochter in het ziekenhuis door en daardoor had ik genoeg tijd om na te denken. Ik besefte dat ik best wel wat geheimen heb als moeder van een dochter met een beperking. Geheimen waar ik nooit over gepraat heb, zelfs niet tegen vrienden en familie.”

blog3

“1. Ik ben niet altijd sterk en moedig. Ik maak me zorgen. Ik huil. Ik word erg zenuwachtig en angstig. Ik krijg vaak te horen dat ik zo een sterke mama ben. Maar in werkelijkheid voel ik me allesbehalve sterk. Ik doe wat ik doe omdat het moet gebeuren. Omdat er simpelweg geen andere optie is.

Dat maakt me niet bijzonder. Dat maakt me niet moedig. En dat maakt me al zeker geen supermama. Want als je in mijn schoenen zou staan, dan zou je dit ook doen. Want uiteindelijk is dat gewoon wat moeders voor hun kinderen doen.”

blog4

“2. De samenleving loopt over van goede mensen. Aardige mensen. Maar sommige mensen zijn echt wreed. Ik leef niet in een luchtbel. Ik weet dat er haat in de wereld is. Ik weet dat er racisme, vooroordelen en discriminatie bestaan. Ik wist gewoon niet hoe echt het allemaal wel was totdat ik moeder van een kind met een beperking werd.”

blog5

“3. Je verliest vrienden en het maakt je eenzaam. Waarom? Misschien omdat ze niet begrijpen wat je doormaakt. Misschien is het wel te moeilijk om te begrijpen. Misschien denken ze dat ik het al druk genoeg heb en willen ze me gewoon niet lastigvallen.”

“Wat ik ze nu zou willen zeggen, is dat ik ze nodig had. Toen mijn leven helemaal overliep van de ziekenhuisbezoeken, therapieën en behandelingen, had ik jullie nodig. Ik had jullie nodig. Ik had helemaal geen tijd voor mezelf nodig. Er was al genoeg ruimte voor mezelf. Ik moest lijdzaam toezien hoe de afstand tussen vrienden alsmaar groter werd. Uiteindelijk werd de afstand zo groot dat we elkaar niet meer terugzagen en dat was een erg pijnlijke ervaring.”

“4. En waarover je me nooit zult horen praten … Ik maak me zorgen om sterven. Vooral Sophia. Het is vreselijk. Ik weet het. Om deze woorden te schrijven. Maar als je kind gezondheidsproblemen heeft, maak je je gewoon meer zorgen. Je mag dit gevoel niet de overhand laten halen.

“Maar het is er. Het schuilt om elke hoek van je brein en je hart. En elke keer als je eraan denkt, probeer je het te verdringen en schaam je je over je eigen gedachten.”

blog6

“Maar het grootste punt dat ik zou willen maken, is dat ik gewoon niets zou willen veranderen. Niet voor een dag, niet voor een minuut, zelfs niet een seconde. Ongeacht hoe moeilijk of hoe uitdagend het allemaal wordt, ongeacht hoeveel vrienden er nog zullen wegwandelen, ongeacht de wrede commentaren, ongeacht de gezondheidsproblemen die we op onze weg zullen vinden, we zullen ze samen overwinnen.

Ik hou van je, lieve Sophia.”

DEEL deze belangrijke en aangrijpende boodschap met je vrienden op Facebook!