Bizar! Als de vader de spiegel niet had verplaatst, had hij nooit DIT geheim van zijn overleden dochter ontdekt.

18Athena Orchard uit Leicester in Engeland is een vrolijk, prachtig meisje. Ze houdt van sport en bovenal van boksen. Met overgave zorgt ze voor haar 6 zusjes en 3 broertjes. Kort voor Kerstmis ontdekt de 12-jarige een buil op haar hoofd. Ze denkt er niet echt over na – tot ze in de keuken in elkaar zakt. De artsen geven haar de schokkende diagnose: botkanker.

spiegel1

Een schok voor het jonge meisje en haar familie. Tijdens een 7 uur durende operatie wordt de tumor uit haar ruggenwervel verwijderd. Daarna volgt een zware chemotherapie. Ze verliest al haar haren. Zij, die vroeger zo van energie bruiste, is zo zwak dat ze haar bed niet meer uit kan. “Ze bleef altijd zeer optimistisch en zei me dat we niet mochten huilen” vertelt haar moeder Caroline. “We wisten dat de kanker zeer agressief was … Ze heeft zo lang gestreden, zo lang ze kon.” Maar kort naar haar dertiende verjaardag sterft ze in het bijzijn van haar familie.

spiegel2

Een paar dagen na haar overlijden ruimt haar vader Dean haar spulletjes op. Als hij haar spiegel verschoof, ontdekt hij iets op de achterkant. Het is van boven tot onder beschreven. Het is een boodschap van zijn overleden dochter. “Ik kon het niet geloven. Het waren meer dan 3.000 woorden” vertelt de vader van het gezin. “Ik was er kapot van. Ik begon de boodschap te lezen, maar na enige tijd werd het me teveel – het brak echt mijn hart.”

spiegel3

De handgeschreven boodschap van de 13-jarige zit vol levenswijsheid en is een troost voor de nabestaanden. Hieronder enkele passages uit de emotionele spiegelbrief van Athena:

Geluk hangt van onszelf af. Wellicht gaat het niet om het happy end, maar eerder om de geschiedenis daarvoor.

De zin va n het leven is een leven met zin. Tussen gewoontjes en buitengewoon ligt net dat tikkeltje extra.

Geluk wijst de weg en is geen doel op zich. Wees dankbaar voor elke dag. Wees vrolijk, vrij en geloof in iets.

Je weet wat ik gedaan heb, maar je weet niet wat ik heb moeten doormaken. Het leven is als een glas, het is wondermooi, maar ook zeer breekbaar.

Elke dag is bijzonder, dus maak er het beste van. Morgen kan je een ongeneeslijke ziekte krijgen, dus maak het beste van elke dag. Het is leven is maar slecht, als je het zelf slecht maakt.

Als je van iemand houdt, laat deze dan niet los, hoe hard de situatie ook soms is. Het leven zit vol hoogtes en laagtes – maar zonder de laagtes betekenen de hoogtes niets.

Ik wilde het meisje zijn dat de slechtste dagen beter maakte en wil diegene zijn van wie je zegt dat ze je leven veranderde.

Ik vecht tegen mezelf. Ik kan je pijn voelen. Het doet pijn, maar het is oké, ik ben het gewoon.

Veroordeel me niet, je ziet alleen maar wat ik wil dat je ziet … Je kent de waarheid niet!

In de liefde gaat het er niet om met wie je je toekomst wil doorbrengen, maar het gaat erover met je niet zonder zou kunnen leven.

Er is geen reden om te huilen, want ik weet, dat altijd bij mij zult zijn.

spiegel4

Niemand weet hoe het meisje de kracht heeft gevonden om deze boodschap na te laten. “Ze vertelde het niemand, maar het is echt typisch haar” weet haar vader. “Athena was er diepzinnig. Ze hield van schrijven, dat was een onderdeel van haar leven en het maakte haar gelukkig.” Ook al leeft ze niet meer, haar woorden maakten haar onsterfelijk: “We zullen de spiegel altijd bewaren. Als we haar woorden lezen, voelen we haar aanwezigheid.”

spiegel5

Ondanks haar ziekte heeft Athena nooit haar positieve kijk op het leven verloren. Haar optimisme blijkt duidelijk uit de boodschap die ze op de achterkant van de spiegel achterliet. Elke keer dat ze in de spiegel keek, was ze zich zeer bewust van deze woorden. Haar houding en kracht is een inspiratiebron voor ons allemaal. Als de woorden van dit meisje ook jou ontroerd hebben DEEL dit bericht van met iedereen die je kent!