Als je ooit een vlek zoals op deze foto ziet, haast je dan alsjeblieft onmiddellijk naar het ziekenhuis.

Als we aan de horizon kijken zien we de herfst al verschijnen, maar er rest nog een heleboel tijd om buiten van het goede weer te genieten. Maar dat brengt ook risico’s met zich waar we ons best van bewust zijn zodat een weekendje uit niet eindig in levenslange pijn en een beschadigd zenuwstelsel. De ziekte van Lyme is een reëel probleem waar we niet blind voor mogen zijn. In de onderstaande video leer je alles wat je moet weten over deze vreselijke ziekte.

lijm

Zoals vele ziektes wordt de ziekte van Lyme overgedragen door insecten. In dit geval door teken. Deze bloedzuigende parasieten zetten zich doorgaans vast op dieren zoals muizen, herten, varkens en andere zoogdieren. Ook mensen kunnen gastheer voor deze parasieten worden als ze door bossen en velden wandelen. Bijna een op vijf teken is drager van de Borrelia bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme.

Symptomen zijn koorts, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn en misselijkheid. Maar ook de “bullseye” vlek is een kenmerkend symptoom. De vlek vormt zich op de huid rond de tekenbeet. Het kan weliswaar behandeld worden met antibiotica, maar in sommige gevallen veroorzaakt het blijvende schade aan het zenuwstelsel. Als je door de natuur trekt, doe je er goed aan om een lange broek te dragen en je voor het overige goed in te smeren met anti-insectenmiddeltjes. Kijk altijd goed na of de zalf of spray in kwestie ook bescherming biedt tegen teken.

DEEL deze belangrijke waarschuwing met iedereen die je kent!