Als je mooie en gezond witte tanden wil, moet je je mond met deze thee spoelen!

Voor vele mensen behoort het spoelen van de tanden met mondwater net zoals tandenpoetsen tot de dagelijkse routine. Cosmetische mondspoelingen worden in de regel gebruikt voor een frisse adem. Medisch mondwater heeft tegelijk ook een antibacteriële werking om ontstekingen tegen te gaan en om tandaandoeningen zoals tandplak en cariës te voorkomen. Maar wat vele mensen niet weten: mondspoelingen hebben slechts zelden het verhoopte effect en zijn soms zelfs ronduit schadelijk voor de gezondheid.

tanden1

Een studie van de Universiteit van Bremen heeft integendeel aangetoond dat het gebruik van mondwater – meer dan driemaal per dag – op lange termijn meer kwaad dan goed doet en zelfs tot keelkanker kan leiden.

Bovendien bevatten deze producten de volgende ingrediënten die een schadelijke invloed op het lichaam kunnen hebben:

Methylsalicylaat

Slechts een eetlepel van deze drug kan tot een zware vergiftiging leiden. Een overdosis leidt tot een hoge bloeddruk, braken, blindheid en vele andere gezondheidsproblemen.

Alcohol

Alcohol droogt de mond uit wat tot een slechte adem kan leiden. Een studie die in het Medical Journal of Australia werd gepubliceerd toont aan dat het gebruik op lange termijn zelfs kan leiden tot kwaadaardige hals- en hoofdtumoren.

Chloorhexidine

Dit antiseptisch middel wordt vaak gebruikt in de tandheelkunde. Het vernauwt echter de bloedvaten en kan leiden tot hypertensie en verschillende hart- en vaatziektes. Slechts een consumptie van twee keer per dag kan al ernstige gevolgen met zich brengen.

Methylparabenen

De parabenen die worden gebruikt in cosmetica en deodoranten worden in verband gebracht met de ontwikkeling van borstkanker.

Hexetidine

Overmatig gebruik van dit antiseptisch middel, dat vaak in mondwater gebruikt wordt, kan leiden tot neurologische aandoeningen.

tanden2

Mondwater is dus niet meteen aan te bevelen, toch zeker niet op dagelijkse basis. Er bestaan echter natuurlijke alternatieven die minstens even goed werken en helemaal vrij van schadelijke nevenwerkingen zijn.

Wetenschappelijke studies hebben immers aangetoond dat er natuurlijke middeltjes bestaan die bijdragen tot een verbeterde mondhygiëne. Ze lieten proefpersonen wiens tanden waren aangetast met parodontitis een speciaal dieet volgen. De deelnemers aan de studie aten fruit, aardappelen, volle granen, bonen, erwten, linzen en diverse kruiden. Al die tijd moesten ze hun tanden op een normale manier verzorgen. En inderdaad: deze gezonde voedingsmiddelen zorgden voor een verbeterde mondhygiëne en –gezondheid!

tanden3

Bovendien achterhaalden de onderzoekers dat een spoeling met groene thee aanzienlijk bijdraagt tot een goede mondhygiëne en tandplak voorkomt. Uit het experiment blijkt zelfs dat groene thee daadwerkelijk beter werkt dan de klassieke mondspoelingen verkrijgbaar in de apotheek en de supermarkt.

tanden4

De boodschap is dus: laat die Listerine voor wat ze is en spoel je tanden met groene thee!

DEEL deze belangrijke info met je vrienden op Facebook!