Als je dit stickertje op het fruit ziet, moet je het absoluut niet kopen! Dit is de reden daarvoor…

Iedereen van ons heeft bij de aankoop van fruit of groenten die kleine stickertjes wel al eens opgemerkt. De meeste consumenten weten echter niet wat ze betekenen. Aan de hand vna deze stickers kunnen we echter weten of voedingsmiddelen biologisch geteeld werden of genetisch gemanipuleerd werden.

Zijn deze klevertje giftig?

De eerste vraag die we ons moeten stellen is of deze klevertjes schadelijk voor de gezondheid zijn. Er bestaat echter geen reden tot bezorgdheid. Het gaat immers om verteerbare klevertjes. De stickers worden behandeld met een niet giftige en natuurlijke lijm, die eenvoudig afwasbaar is.

Wat betekenen de codes op de klevers?

Aan de hand van de PLU-code (PLU = price look-up) kan de herkomst van de voedingsmiddelen achterhaald worden. Dat gebeurt aan de hand van een cijfercombinatie bestaande uit 4 tot 8 getallen. De nummering wordt bepaald door de International Federation for Produce Standards. De nummering geeft een idee over de prijs en de kwaliteit van de eetwaren. Maar de PLU-code geeft nog andere informatie prijs over onze groenten en fruit. Het eerste getal staat immers voor de productiemethode.

  • Code is vierdelig en begint met 3 of 4

Dit betekent dat de groenten of het fruit geteeld werd met behulp van kunstmest.

 

  • Code bestaat uit 5 cijfers en begint met een 8

Hieraan herken je genetisch gemanipuleerde producten. Deze aanduiding is echter niet verplicht dus als het cijfer acht ontbreekt, zou het om genetisch gemanipuleerde gewassen kunnen gaan.

  • Code bestaat uit 5 cijfers en begint met een 9

Het gaat om ecologische producten die zonder pesticiden of meststoffen geteeld werden.

 

Als je het gezond wil houden, dien je dus op zoek te gaan naar het cijfer 9 op het etiket van je fruit of groenten. Deze producten zijn doorgaans wel duurder. Jijzelf beslist uiteraard hoeveel geld je gezondheid waard is.

DEEL deze belangrijke informatie met je vrienden!

Bron: Wikipedia en gutfeurdich.co