7 gedragingen van ouders die daarmee voorkomen dat hun kinderen succesvol worden.

Tijdens zijn onderzoek ontdekte Dr. Tim Elmore – leiderschapsexpert en auteur van succesvolle psychologieboeken – dat er zeven vergissingen zijn die ouders vaak maken bij de opvoeding van hun kinderen, en waardoor het zelfvertrouwen op jonge leeftijd kan aangetast worden. Sterker nog, deze vergissingen kunnen ertoe leiden dat je kind op latere leeftijd niet succesvol zal worden.

ouders

Om deze vergissingen te vermijden, hebben we ze hier exclusief voor jou opgesomd.

  1. We laten onze kinderen geen risico’s ervaren

We leven in een samenleving waar we op elke hoek voor gevaar gewaarschuwd worden. Deze “veiligheid eerst” mentaliteit beheerst ons hele leven en daarom doen we ook alles wat we kunnen om onze kinderen te beschermen. Het is inderdaad onze taak, maar op die manier ervaren onze kinderen niet wat het is om gezonde risico’s te nemen. Studies hebben aangetoond dat als kinderen niet buiten spelen en niet ervaren wat een geschaafde knie is, ze vaak fobieën ontwikkelen op latere leeftijd.

  1. We schieten te snel ter hulp

De jonge mensen die vandaag opgroeien, zijn minder goed in het oplossen van dagdagelijkse problemen dan de generatie van 30 jaar geleden. Als we te snel willen helpen, remmen we het probleemoplossend vermogen van onze kinderen af. Dit is opvoeden op korte termijn en zorgt ervoor dat de leiderschapscapaciteiten van onze kinderen niet gestimuleerd worden.

  1. We juichen te snel

De gedachte “meedoen, is belangrijker dan winnen” is zeker waardevol, maar wellicht belonen we onze kinderen te snel. Kinderen zullen vroeg of laat wel merken dat alleen mama en papa hen bejubelen. Op dat moment beginnen ze ook aan de objectiviteit van hun ouders te twijfelen. Het voelt goed op het moment zelf, maar het staat haaks op de realiteit.

  1. We laten het schuldgevoel soms overheersen

Je kind moet niet elke seconde van je houden. Je kinderen geraken heus wel over de teleurstelling heen, maar regelrecht bederven, is veel moeilijker om te ontgroeien. Dus zeg hen “nee” en “niet nu” en laat hen vechten voor wat ze zelf echt willen. Als ouder hebben we vaak de neiging om onze kinderen alles te geven wat ze willen, daar waar het beter is om ze te laten inzien dat ze er zelf voor moeten werken. Baseer je relatie met je kinderen ook niet op materiële beloningen. Op die manier missen kinderen intrinsieke motivatie en onvoorwaardelijke liefde.

  1. We delen onze eigen vergissingen uit het verleden niet

Gezonde tieners willen hun vleugels spreiden en zelf dingen uitproberen. Dat moeten we als volwassenen toestaan, maar dat wil niet zeggen dat we hen niet voor vergissingen mogen behoeden. Deel de relevante vergissingen die jij in het verleden maakte, zodat ook zij eruit zouden kunnen leren.

  1. We verwarren intelligentie, talent en beïnvloedbaarheid met rijpheid

Intelligentie wordt vaak aangehaald als maatstaf voor de rijpheid van een kind en daarom denken we dat een slim kind klaar is voor de wereld. Dat is niet het geval. Neem nu enkele beroemdheden of sportpersoonlijkheden – ze bulken van het talent, maar worden nog altijd betrokken in publieke schandalen. Er bestaat geen magische leeftijd van “verantwoordelijkheid”, maar een goede waardemeter is wel de vergelijking met andere kinderen van hun leeftijd.

  1. We brengen zelf niet in de praktijk wat we leren

Als ouder is het onze verantwoordelijkheid om het goede voorbeeld te geven. We moeten ze leren verantwoordelijk te zijn voor hun woorden en acties. Als leider van het huishouden kunnen we uiteraard zelf onze beloftes niet nakomen … Let op je eigen gedrag en woorden in ethische kwesties, want je kinderen zullen dit zeker opmerken en oppikken!

DEEL deze waardevolle tips met je vrienden op Facebook!